02Jun
2017
0

Cele 5 calități materne primordiale – calea către succesul de a fi o mamă bună

Modul în care reușești să fii părinte pentru copilul tău influențează radical evoluția lor. Cel mai important este să nu creați o atmosferă  tensionată și să luptați pentru a evita agresivitatea verbală sau situațiile în care totul pare fără cale de ieșire. Dar cum poate o mamă să prevină situațiile nedorite și să devină o mamă cât mai bună pentru copilul ei? Ei bine, în rândurile următoare vom vedea care sunt calitățile materne primordiale și cum contribuie ele la construirea unei „super-mame”:

  • Calmul, răbdarea și afecțiunea – merg mână în mână și constituie unul dintre cele mai importante aspecte pe care orice mamă trebuie să le aibă. O mamă calmă nu își iese din fire cu ușurință, nu țipă, nu lovește și, chiar dacă situația întrece orice limită, știe să trateze totul cu răbdare. Apoi, afecțiunea vine să le completeze pe toate acestea întrucât, chiar dacă l-ai certat pe copil, trebuie să știe că este important pentru tine și îl iubești.
  • Fii onestă – copii tind să imite modelul parental pentru a-și construi propriul fel de a fi. Așadar evită să minți copilul chiar dacă sunt anumite situații pe care este mai bine să nu le știe. Este de preferat să îi spui că este mai bine să nu știe decât să inventezi povestioare.
  • Fii mândră de realizările sale și fii fermă atunci cînd greșește – desigur lucrurile bune trebuie recompensate dar nu oricum. Arată-te mândră de el atunci când reușește să facă ceva bine, dar nu uita de regulile stabilite, acestea trebuie să rămână neschimbate și, dacă cel mic le-a încălcat, să se aplice consecințele negociate în prealabil.
  • Fii tu însăți, prezentă și mai întâi mamă, apoi prieten – naturalețea este esențială în relația mamă – copil și pentru asta trebuie să fii o prezență constantă în viața lui. Timpul și atenția acordate copilului nu vor rămânea nerăsplătite și veți constata că, o dată ce micuțul a fost expus unui mediu familial sănătos, va fi mult mai receptiv și comunicativ față de dumneavoastră.
  • Fii respectuoasă – aceasta este o lecție foarte importantă pe care trebuie să o învețe copilul de la tine. Lasă-i libertatea să crească și să se manifeste, să aibă propriile opinii chiar dacă asta înseamnă să te contrazică. Tratează-l de la egal la egal și respectă-i deciziile. Oferă-i sfatul tău și, dacă consideri că ceva nu este prea în regulă, fă-l să asculte și opinia ta; dar ai grijă să nu impui opinia ta ca fiind cea pe care trebuie copilul să o respecte.

Având în vedere aspectele de mai sus, nu este greu să fii o mamă bună pentru copilul tău. Multe dintre aceste calități le ai deja, dar ceea ce trebuie înțeles este modul în care trebuiesc aplicate pentru copil. O dată ce toate acestea au fost înțelese, lucrurile vor decurge fluent, iar educația pe care o va primi va fi una ireproșabilă, exact așa cum v-ați și dorit de la bun început.

Cu siguranță, a fi mamă presupune multe lucruri, dar acesta este doar un început. Urmează-ți intuiția, încearcă diverse metode, fii deschisă la nou.