11Apr
2017
0

Aspecte privind metodele aplicate pentru corectarea comportamentului

A fi un părinte mult prea protector şi grijuliu faţă de copii, poate avea un impact negativ asupra dezvoltării armonioase. Psihologii afirmă că este bine să îi lăsaţi să înveţe din propriile greşeli şi să devină cât mai independenţi, însă nu în orice context. Aşadar, întrebarea care se pune este: ,,când pot să las copilul să greşească şi când să intervin să corectez comportamentul?”.

Abordarea greşelilor astfel încât dezvoltarea copilului să nu aibă de suferit

Mediul de creştere şi educaţie joacă un rol deosebit de important în comportamentul pe care îl va dezvolta copilul şi după care se va ghida pentru tot restul vieţii. Părintele joacă un rol decisiv în asigurarea unui mediu securizat de creştere şi dezvoltare dar şi de modelare a comportamentelor înnăscute. Normele de comportament, regulile de relaţionare, sistemul de credinţe şi valori sunt învăţate încă de la o vârstă fragedă. Procesul este destul de complex şi părintele trebuie să aibă grijă cum aplică metodele de modelare comportamentală întrucât acestea pot să influenţeze integrarea copilului în societate.
Atunci când greşeşte şi corectaţi copilul prin pedepse, adevărul este că nu au un efect benefic şi nu imprimă copilului dorinţa ca data viitoare să facă lucrurile mai bine. Din pedepse nu învaţă nimic, nu devine mai prudent şi nici mai corect. Cel mic poate să ajungă să asculte din frică, ceea ce nu este calea bună către dezvoltarea armonioasă a copilului. Comportamentul greşit al copilului porneşte de la lipsa deţinerii informaţiilor suficiente pentru a putea realiza acel lucru. Sarcina părintelui este aceea de a transmite copilului rezolvarea corectă a situaţiei şi de a-l încuraja în mod constant să abordeze alte strategii.
Alt tipar de comportament greşit este cel în care viaţa copilului este pusă în pericol. Aici părintele trebuie să evalueze toate aspectele care au dus la creearea situaţiei şi să abordeze măsuri de control şi modificare a mediului existenţial.

De ce este bine să lăsaţi copii să greşească?

Copii nu vor învaţă nimic atâta timp cât nu sunt lăsaţi să greşească. Fiecare om are propriile lecţii de învăţat şi de aici nu fac excepţie copii. Cea mai bună soluţie pentru un copil care face obrăznicii în permanentă este să fie lăsat să experimenteze şi să înţeleagă consecinţele comportamentului său. Dar cu o singură condiţie: aceste experimente să nu îi pună în pericol viaţa.
Experimentarea sentimentului de vinovăţie pentru greşelile copilului este foarte utilă pentru că ulterior îl va face să conştientizeze că dacă a făcut un anumit lucru trebuie să se autocontroleze şi să nu îl mai facă. Aşadar, aceasta este cea mai bună metodă pentru corectarea greşelilor şi în acelaşi timp o modalitate prin care părinţii pot să îi ofere copilului şansa de a-şi îmbunătăţi comportamentul şi atitudinea.